Rioja či Ribera del Duero? Orientujete ve slavných španělských vinných oblastech?

17.11.2022

Ikonickou oblast Rioja zná snad každý. Jak je to ale s jejím konkurentem Ribera del Duero? Tato oblast stojí dle mého názoru neprávem ve stínu slavné Riojy. Níže Vám krátce představíme obě oblasti a snad Vás i navnadíme k tomu, ochutnat vína z obou těchto skvělých oblastí a vytvořit si na ně vlastní názor. :)

Obě tyto oblasti spojuje dominantní odrůda Tempranillo, hlinité a vápencové podloží, dlouhé zrání a velká obliba nejen ve Španělsku, ale postupně i po celém světe.

Několik faktů o obou oblastech

Rioja

Rioja se dá považovat za jednu z nejstarších španělských vinných oblastí, první zmínky o pěstování vína v této oblasti pochází z 11. století před naším letopočtem. Rioja se pyšní také prvenstvím v získání chráněného označení původu - DO Rioja, tedy Denominación de Origen, získala již v roce 1925 a to jako první oblast ve Španělsku. DOC (Denominación de Origen Calificado) pak následovalo v roce 1991.

Oblast se dělí na 3 podoblasti: Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Oriental (dříve Rioja Baja).

V oblasti Rioja najdeme více než 600 vinařství s celkem asi 65 000 hektary vinic. Vinařství zde mívají výrazně vyšší produkci lahví než v oblasti Ribera del Duero. Produkce je často tak velká, že vinařství spolupracují s dalšími pěstitely a hrozny k výrobě vína od nich skupují - najít zde vinařství, které hospodaří se 100 % vlastních vinic je velká výjimka.  

Ribera del Duero

První zmínky o výrobě vína v této oblasti se datují až 2000 let do minulosti, nicméně označení původu DO tato oblast získala až relativně nedávno, a to v roce 1982.

V době vzniku klasifikace DO bylo v oblasti prý pouze kolem 14ti vinařství, aktuálně tato oblast čítá na 300 vinařství.

Oproti oblasti Rioja jsou vinařství menší, obvykle rodinného charakteru, s mnohem menším počtem hektarů a logicky i nižší roční produkcí lahví.

Charakteristika vín Rioja vs Ribera

Rioja

Co se týče červených vín, nejčastěji se zde setkáme s tzv. typickým Rioja cuveé, které může být vyrobeno z těchto 3-4 odrůd v různém poměru: Tempranillo, Garnacha, Graciano a Mazuelo. Víno téměř vždy zraje v pravém barikovém sudu o objemu 225 l, liší se však použití amerického či francouzského dřeva.

Ze stejných odrůd jsou zde vyráběna i suchá růžová vína.

Vína z Riojy jsou charakteristická svým kulatým tělem, elegentním ovocným charakterem, sametovou chutí a velmi jednoduchou pitelností.

Pokud hledáte bílá vína z Riojy, obvykle se setkáte s těmito odrůdami, občas opět v cuveé: Viura (Macabeo), Tempranillo blanco, Malvasía, Garnacha blanca, případně méně často s odrůdou Verdejo (ta je mnohem více pěstována v oblasti Rueda). Bílá vína zde vyrábí jak pomocí zrání pouze v nerezu, tak se zde můžeme často setkat i s bílými odrůdami, které prošly zráním v barikovém sudu.


Ribera del Duero

V Ribera del Duero se oproti konkurenční oblasti častěji setkáte s jednoodrůdovými víny, čistě z odrůdy Tempranillo. V mnohem menší míře se zde však pěstují i další modré odrůdy, jako Garnacha, mezinárodní Cabernet Sauvignon, Merlot či Malbec. Pokud se vinař rozhodne vyrobit cuveé, majoritní poměr odrůdy Tempranillo nesmí klesnout pod 75 %.

Červená vína z této oblasti mívají pevnou strukturu, vyšší kořenitost, tóny kávy, čokolády. Mívají pevnější tělo, intenzivnější barvu i chuť a často také vyšší objem alkoholu v porovnání s Riojou.

Bílá vína zde najdete opravdu vzácně, pokud se Vám poštěstí, ochutnáte pravděpodobně odrůdu Albillo Mayor.


Klasifikace vín

Klasifikace vín dle doby zrání je v obou oblastech identický:

Cosecha/roble - zrání několik měsíců v sudu, min. 3 měsíce, obvykle však cca 6-9 měsíců

Crianza - zrání nejméně 2 roky celkem, a to min. 1 rok v sudu a další 1 rok v lahvi

Reserva - zrání nejméně 3 roky celkem, a to min. 1 rok v sudu a další 2 roky v lahvi

Gran Reserva - zrání nejméně 5 let celkem, a to min. 2 roky v sudu a další 3 roky v lahvi


Vína, která nejsou označená žádnou z kategorií výše spadají do kategorie mladá vína, španělsky "joven", bez zrání v sudu, případně pouze se velmi krátkým zráním v sudu (max. 3 měsíce).


Z tohoto je zřejmé, že vinaří v těchto oblastech kladou kromě terroiru velký rozdíl právě na dobu zrání. Vína tedy opouští sklep vinaře velmi často až po více než 5ti letech.  Vína pak často mívají vysoký potenciál k dalšímu zrání, obvykle tedy nevadí, když lahev "zapomenete" dalších 5-10 let ve sklepě. :)


Shrnutí

Vína z obou oblastí zaručeně stojí za zkoušku.

Pokud jste milovníci elegantních, ovocnějších a dobře pitelných červených vín, pravděpodobně budete fanouškem vín z oblasti Rioja.

Pokud preferujete těžší, pevně strukturovaná vína s nádechem kořenitosti, doporučili bychom Vám sáhnout po Ribera del Duero.